Terug van weggeweest: alternatieve stations

Na een aantal mislukte pogingen in het verleden is het nu toch gelukt! De functie met alternatieve stations in de lijst met defecte liften is terug van weggeweest.

De afgelopen tijd vonden wij dat er behoefte was aan vernieuwing van de pagina met actuele storingen. Het uiterlijk van de tabel paste niet (meer) bij het uiterlijk van de website, de tabel was gedeeltelijk in het Engels en er miste in onze ogen nog een extra functie: het aanbieden van alternatieve stations. Na wat zoekwerk kwamen we de afgelopen dagen uit bij een ander type tabel die qua uiterlijk wel naar wens was aan te passen en daarbij ook nog eens volledig in het Nederlands is. Uiteraard zit er net zoals bij de vorige tabel ook weer een zoekbalk bij zodat je op stationsnaam kan zoeken. Via de AI van ChatGPT hebben we een werkend script kunnen schrijven waarbij we automatisch bij een defecte lift alternatieve stations kunnen aanbieden. Dit werkt zo:

Stel er is een defecte lift op spoor 20-21 van station Utrecht Centraal. De melding wordt zoals altijd door ons toegevoegd aan de tabel. Aan de achterkant van het script is aan elk station met een lift één of meerdere alternatieve stations gekoppeld. Het script herkent in dit geval het station Utrecht Centraal en koppelt aan die melding in de tabel automatisch de alternatieve stations die aan dit station gekoppeld zijn. In dit geval zouden dat Utrecht Vaartsche Rijn, Utrecht Overvecht, Utrecht Zuilen en Utrecht Leidsche Rijn zijn. Deze stations komen achteraan de tabel onder het nieuwe kopje “Alternatieven” te staan.

Voor alle station geldt dat het om alternatieve stations gaat die vanaf het getroffen station direct als eerste via het treintraject bereikbaar zijn. Zo ontbreekt in dit geval bijvoorbeeld station Utrecht Lunetten. Dit station ligt wel in Utrecht, maar vanaf Utrecht Centraal gezien zit station Utrecht Vaartsche Rijn daar nog tussen als eerste station en daarom valt die voor nu buiten de alternatieven voor Utrecht Centraal. Dit maakt het nieuwe systeem direct niet helemaal waterdicht omdat je soms vanuit huis vertrekt in plaats van het station waardoor dat andere station toch een betere optie blijkt te zijn, maar in onze ogen werkt het voor nu goed genoeg. Zie het als een extra stukje service vanuit ons om je reis makkelijker te maken.

Achter de schermen zijn we nog met een extra filteroptie bezig. We willen namelijk dat wanneer een station getroffen is door een defecte lift deze niet bij andere getroffen stations als alternatief wordt weergegeven. Momenteel is dat nog wel het geval. Zodra deze functie ook online komt laten we dat uiteraard weten, maar wanneer is nog de vraag.

We hopen dat jullie dit een goede en bruikbare update vinden. Wil je zelf graag iets anders zien? Laat het dan gerust weten via de bekende kanalen.

Deze website is mede mogelijk gemaakt door 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Project Icarus is een educatieve dagbesteding in de IT voor jongvolwassenen met een beperking. In een ongedwongen en levendige sfeer kan je hier leren, werken en plezier maken. Als groep werken we aan het maken, wijzigen en onderhouden van websites voor betalende klanten.